Plíseň na oknech se rozrůstá velmi nenápadně, proto jakmile ji zbystříte, začněte ihned jednat. Zachráníte tak nejen plastová okna, ale především své zdraví.

Plíseň kolem oken vzniká přílišnou vlhkostí vzduchu a nedostatečným větráním. Objevuje se hlavně v zimním období a není výjimkou, že zaútočí i na kuchyň a koupelnu. 

Prevence především

Stejně jako u všeho myslete na prevenci. V zimních měsících dbejte na dostatečné topení i větrání. Ovšem větrejte správně. Některé domácnosti se bojí úniku tepla a pak otevřou okno jen například 1x za den. 

Jak správně větrat? Několikrát za den otevřete všechna okna dokořán a nechte vyměnit vzduch. Takto větrejte zhruba 8 minut a poté okna zavřete. Podle odborníků je doba 8 minut dostačující na to, aby se vyměnil všechen vzduch v místnosti a tepelné ztráty byly minimální.

byt

Když už se plíseň objevila a potřebujete ji zlikvidovat

Orosená okna utírejte suchým hadříkem. Ono samotné rosení není nic mimořádného, je to zcela přirozený jev. Problém nastává, až když časté rosení vede ke vzniku nežádoucí plísně. Jestliže se u vás už objevila, ihned jednejte. Plíseň totiž uvolňuje škodlivé spory, které jsou alergen a mohou vyvolat i bolest hlavy, dýchací potíže či vyrážku.

okno

Běžně v obchodech seženete přípravky s chloranem sodným, který černé tečky zlikviduje téměř okamžitě. Přípravek nanášejte vždy podle návodu a nezapomeňte potom důkladně vyvětrat. Pro ty, kteří hledají spíše ekologičtější varianty doporučujeme ocet smíchaný s vodou. Do octového roztoku postačí namočit hadr a přiložit ho na postižená místa. Další přírodní pomocníci jsou: kašička z jedlé sody a vody, šťáva z citronu nebo tea tree olej. Myslete ale na to, že domácí prostředky na likvidaci plísní, musíte nechat působit trochu déle, než ty chemické z drogerie. 

Pozor: nikdy nelikvidujte plíseň suchou houbičkou ani ji neškrábejte kartáčem

Back To Top